Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μοσχιός Ένα νωπό δόλωμα με μεγάλες προσδοκίες…


Ο Μοσχιός διαφέρει από το χταπόδι στο ότι Το κρέας του Χταποδιού είναι περιζήτητο και πιο νόστιμο από το κρέας του Μοσχιού. Για αυτό και η εμπορική αξία του Χταποδιού είναι αρκετά μεγαλύτερη.



Βασική διαφορά μεταξύ του και εύκολα αναγνωρίσιμη είναι ότι τα πλοκάμια του Χταποδιού φέρουν δύο σειρές βεντούζες ενώ του Μοσχιού μια σειρά.



Η επιστημονική ονομασία του Μοσχιού είναι  Eledone moschata

Τον Μοσχιό θα τον ψαρέψουμε με <<βαριά εργαλεία>> αφού είναι ένα δόλωμα που προσδοκάμε σε μεγάλα θηράματα ανάλογα τον τόπο που θα τον ψαρεύουμε και τα ψάρια που κρατάει… (Λαβράκια, Τσιπούρες, Συναγρίδες, μαύρα, κόκκινα ως και μαγιάτικα…)



Τα μικτότερα τα ψαρεύουμε με μονάγκιστρι αρματωσιά ενώ τα μεγαλύτερα με πολυάγκιστρο…

Μπορούμε ακόμα να δολώσουμε μόνο τα πλοκάμια του ή λωρίδες που έχουμε κόψει από την κουκούλα του στοχεύοντας σε μικρότερα ψάρια, όπως π.χ. τους Σαργούς.

Για καλύτερα αποτελέσματα αφαιρούμε την πέτσα κάνοντας κατά πολύ πιο δελεαστική την εμφάνιση του με την κατάλευκη σάρκα του που κρύβετε κάτω από αυτή…



Όπως με όλα τα νωπά δολώματα δουλεύει πολύ καλύτερα φρέσκο αλλά δεν θα μας απογοητεύσει και κατεψυγμένο… με την διαφορά ότι όταν το βγάλουμε από την κατάψυξη το βάζουμε σε ένα μπρίκι με νερό ως που να πάρει βράση, μετά αφαιρούμε την πέτσα του και είναι έτοιμο για δόλωμα.

Η τιμή του είναι πολύ καλή, γύρο στα 3 ευρώ το κιλό… επιτρέποντας μας να μπορούμε κάνουμε πολλά αξιόλογα ψαρέματα με ελάχιστο κόστος.

Καλή σας επιτυχία!!!!!!!!!