Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το δόλωμα μάνα...




Η μάνα είναι ένα δόλωμα που συνήθως θα το προμηθευτούμε από το εμπόριο αν και ορισμένοι το μαζεύουν και μόνοι τους αφού υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην ανατολική Μακεδονία που είχα επισκεφθεί πρόσφατα τη μάνα την λένε νοτιά... την ονομασία αυτή της την  δώσανε γιατί μετά από ισχυρούς νοτιάδες στην περιοχή γεμίζουν οι παραλίες τους από αυτές…

Η μάνα είναι ένα σκουλήκι που το συναντάμε σε αμμουδερούς ρηχούς βυθούς, το χρώμα τους είναι γκρι προς μολυβί… και το μέγεθος τους συνήθως είναι γύρο στα 10 με 15 εκατοστά μήκος και γύρο στο 1,5 εκατοστά διάμετρο. Φυσικά υπάρχουν σε πολλές διαστάσεις πέρα των συνηθισμένων που ανάφερα είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες…

 Το κόστος της στην αγορά είναι περίπου στο 1 ευρώ το τεμάχιο, η τιμή της είναι ανάλογη του μεγέθους της, τις μικρές σε μέγεθος μάνες μπορούμε να της δολώσουμε ολόκληρες σε μονάγκιστρι αρματωσιά,(ιδανικό για τσιπούρες μεγάλου μεγέθους) ενώ τις μεγαλύτερες μπορούμε να της κόψουμε στη μέση και με την βοήθεια ελαστικού νήματος να έχουμε δύο δολωσιές σε μονάγκιστρι αρματωσιά που μοιάζουν με μονοδόλι. 
Αν απευθυνόμαστε σε μικρότερα ψάρια με αρματωσιές από δύο αγκίστρια και πάνω μπορούμε να την κόψουμε σε λεπτές ροδέλες ανάλογες με το μέγεθος των αγκιστριών μας.




Οι μάνες είναι ένα πολύ ανθεκτικό δόλωμα που μπορούμε να τις διατηρήσουμε ζωντανές ως και μία βδομάδα περίπου. Οι τρόποι συντήρησης τους είναι οι εξής:

Α) Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με θαλασσινό νερό το οποίο να μην ξεπερνά το ένα δάχτυλο και τις βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου, αν αλλάζουμε καθημερινά το νερό του αυξάνουμε κατά πολύ την διάρκεια ζωής τους.

Β) Τις τοποθετούμε σε ένα κουτί τυλιγμένες σε βρεγμένες εφημερίδες με θαλασσινό νερό και τις βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου μας… κάθε φορά που στεγνώνουν οι εφημερίδες της βρέχουμε ώστε να διατηρούν την επιθυμητή υγρασία. (αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώ εγώ και τον συνιστώ ανεπιφύλακτα για να διατηρήσουμε τις μάνες μας σε τέλεια κατάσταση)


Αν τώρα μας έχουν περισσέψει μάνες και το επόμενο ψάρεμα δεν προβλέπεται να είναι σε κοντινό διάστημα μπορούμε να τις καταψύξουμε και να έχουμε ένα εξίσου καλό δόλωμα όταν ξανά πάμε για ψάρεμα. Όπως συμβαίνει και με όλα τα ζωντανά δολώματα έτσι και με την μάνα για να δουλεύει καλά στο ψάρεμα μας κατεψυγμένη πρέπει να την καταψύξουμε ζωντανή, είτε ολόκληρη είτε κόβοντάς τη σε κομμάτια βάζοντας τη στην κατάψυξη με το ζουμί της. Σε καμία περίπτωση αν ψοφήσει δεν τις καταψύχουμε η δυσοσμία είναι τόσο μεγάλη όταν ξεπαγώσουν που δεν μπορούμε να τις δουλέψουμε… αλλά και αν το αντέχουμε αυτό εμείς..,  τα ψάρια και πάλι δεν την προτιμούν επομένως δεν αξίζει τον κόπο!!!




Κάποιοι παλιοί ψαράδες μαζεύανε το φθινόπωρο μάνες και τις βάζανε στην κατάψυξη για τα χειμωνιάτικα ψαρέματα τους ισχυριζόμενοι πως τα σκουλήκια του φθινοπώρου δουλεύουν καλύτερα…
Για το πόσο ισχύει αυτό δεν το γνωρίζω, αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή για ψάρεμα με μάνες και αυτό το έχω τσεκάρει αρκετές φορές σε σχέση με άλλα πολύ ακριβότερα δολώματα αυτή την εποχή….



Τα ψάρια που έχουν βγει με μάνες πέρα από τις τσιπούρες είναι οι σαργοί, λυθρίνια, συκιοί ως και συναγρίδες…



Εκτός από το ότι είναι καλή εποχή για ψάρεμα με μάνες είναι γενικότερα μια από τις καλύτερες ψαρευτικές περιόδους αυτή που διανύουμε σχεδόν με όλες τις τεχνικές του παράκτιου ψαρέματος… αφήστε πίσω όλα αυτά που μας βαρύνουν όλους μας τον τελευταίο καιρό και αμοληθείτε στις θάλασσες… καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!  


Ιδανικός συνδυασμός μάνας με χάντρας και πούλιες για το ψάρεμα του σαργού σε ημερήσιο rock fishing   

4/10/12 Για το Blue dreams Απο τον Κωνσταντίνο Γαλάνη.