Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εν αρχή ην ο λόγος... Shore jigging




Όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα από την ακτή έχουν ακουστά ή έχουν παρακολουθήσει μέσο διάφορων περιοδικών ή ιστοσελίδων για αυτή τη σχετικά νέα τεχνική ψαρέματος. Έχουν γραφτεί πολλά, έχουν σημειωθεί μεγάλοι ψαρευτική άθλοι και καταγραφεί video με ομηρικές μάχες μεταξύ ψαράδων και δυνατών ψαριών από την ακτή με την τεχνική shore jigging.

Πολλοί είναι αυτοί που με ρωτούν ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν για να αρχίσουν αυτή την εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη τεχνική. Έχουν γραφτεί σαφώς πάρα πολλά από τους προγενέστερους του είδους  και έχουν φτάσει  την τεχνική αυτή πάρα πολύ ψιλά  που μπορώ να πω, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ότι βλέπω στα διάφορα site είμαστε στις ψιλότερες θέσεις και μας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή.



Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν, για κάποιους που σκέφτονται να ξεκινήσουν τώρα το shore jigging





Τι είναι το shore jigging?


Το shore jigging είναι μια τεχνική που ήρθε να συμπληρώσει κάποια κενά του spinning επιτρέποντας μας να μπορέσουμε να ψαρέψουμε  σε μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών με τεχνητά δολώματα. Είναι μία τεχνική που έχουμε συνεχώς το καλάμι στα χέρια μας και με διάφορες κινήσεις προσπαθούμε να δώσουμε ζωή στα άψυχα μεταλλικά δολώματά μας… Ώστε να δελεάσουμε τα αρπαχτικά ψάρια και να τους επιτεθούν.  Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά του shore jigging είναι που θα μας καθοδηγήσουν στην συνέχεια ως προς τη σωστή επιλογή του εξοπλισμού μας.


Πού θα ψαρέψουμε  με την τεχνική shore jigging?




Οι κύριοι ψαρότοποι για το shore jigging είναι οι κάβοι με τα κοφτά νερά, στα βράχια με βαθύ και άγριο βυθό η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει σχετικά με το τι ψάρι μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι και να κάνουμε πραγματικότητα τα ποιο τρελά μας όνειρα… η τεχνική του shore jigging δεν περιορίζετε όμως μόνο σ αυτό το περιβάλλον, μπορούμε να ψαρέψουμε και από παραλία στα μεσόνερα και στην επιφάνια της θάλασσας για λίτσες, κυνηγούς και παλαμίδες αν έχουμε τέτοιες πληροφορίες για τον τόπο ή έτυχε να δούμε κυνήγια… Ακόμα στα λιμάνια στην εξωτερική τους μεριά που έχουν μεγάλα βαθύ μπορούμε να έχουμε πολλές εκπλήξεις… όπως και στο εσωτερικό τους με μακρινές βολές στοχεύοντας σε γοφάρια ή άλλα κυνηγιάρικα που έχουν μπει στο λιμάνι.


Ο εξοπλισμός μας…


Το καλάμι:


Όπως ανάφερα παραπάνω το shore jigging είναι μια τεχνική που έχουμε συνεχώς στα χέρια μας και το δουλεύουμε κουνώντας το για να δώσουμε κίνηση στα διάφορα πλάνάκια μας…  αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε  το σωστό καλάμι η κούραση θα έρθει πολύ γρήγορα και η προσπάθειες μας θα μειωθούν σημαντικά όπως και οι πιθανότητες κατά συνέπια να πιάσουμε κάποιο ψάρι. Επομένως  το βάρος του και το συνολικό του μήκος καθώς και ο σχεδιασμός και το μήκος της λαβής να ταιριάζουν αρμονικά στον σωματότυπο μας ώστε να μπορούμε με λιγότερο κόπο και περισσότερη ευχέρεια να δουλεύουμε για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο το καλάμι μας.

Για να μεταδώσει το καλάμι  την κίνηση που επιθυμούμε στον πλάνο μας το καλάμι πρέπει να έχει γρήγορη δράση fast καθώς και με μεγάλη δύναμη έλξης αντοχή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία μάχη με δυνατά και μεγάλα ψάρια, αφού αυτά αναζητούμε με το shore gigging.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατάλληλη για χρήση νήματος.

Σχετικό άρθρο για καλάμι g shore jiggin.:  Kαλάμι shore jigging SABRE

O μηχανισμός:



Ο μηχανισμός μας κατ αρχάς πρέπει να τηρεί τις ίδιες προϋποθέσεις σχετικά  με το καλάμι όσο αφορά το μέγεθος και το βάρος του ώστε να δένουν αρμονικά σαν σύνολο με το καλάμι της επιλογής μας και να μην μας κουράζουν αφενός και αφ εταίρου να μπορούμε να το χειριστούμε με ευκολία.

Το μέγεθος του μπορεί να είναι από 4.000 έως 6.000 με σχέση περιστροφής 5,0:1 μέχρι 6,2:1 .
Την μπομπίνα του μηχανισμού μας τι γεμίζουμε με νήμα 0,17 .έως 0,25 (η χρίση πετονιάς για μάνα στο shore jigging είναι απαγορευτική για το λόγο της ελαστικότητας που έχει που κατά συνέπια δεν μας επιτρέπει την άμεση επαφή του συνόλου μας με τον πλάνο ώστε να κάνει τις κινήσεις που επιθυμούμε) .
Στο τελείωμα για την ένωση του πλάνου βάζουμε 1 με 2 μέτρα παράμαλλο fluorocarbon διατομής από 0,38 έως 0,45 ανάλογα το βάρος των πλάνων και του βυθού που ψαρεύουμε… η ένωση του με το νήμα μπορεί να γίνει με διάφορους κόμπους ή αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς με ένα καλό στριφτάρι. Προσοχή αν χρησιμοποιώ  στριφτάρι κατά το μάζεμα μη χτυπηθεί κάποιος οδηγός του καλαμιού.

Οι πρωταγωνιστές:




Στην ουσία με το shore jigging σκηνοθετούμε ρόλους… ρόλους που μέσο του εξοπλισμού μας και των ανάλογων κινήσεων καλούνται να παίξουν οι πλάνοι μας. Οι πλάνοι μας  έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτοί είναι άλλωστε που θα προκαλέσουν το ψάρι να επιτεθεί. Μία πληθώρα χρωμάτων και σχημάτων φωσφορίζων και με έντονες αντανακλάσεις πλάνοι μας προσφέρονται για να στήσουμε την παράσταση μας. Αυτό που κάνει τις διάφορες κατηγορίες βασικά στους πλάνους, είναι το ζύγισμα τους δηλαδή σε ποιο σημείο έχουν το μεγαλύτερο βάρος τους. Έτσι τους χωρίζουμε σε τρείς βασικές κατηγορίες: 1) σε αυτούς που έχουν το βάρος μπροστά  2) σε αυτούς που έχουν το βάρος πίσω και 3) σε αυτούς που έχουν το βάρος στη μέση. Ανάλογα με το πού έχουν το βάρος κάνουν και ανάλογες κινήσεις και ανάλογα με το βάθος που έχουμε να ψαρέψουμε καθώς και τα ψάρια που απευθυνόμαστε χρησιμοποιούμε τον ανάλογο τύπο… στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των πλάνων θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος.     



Αξεσουάρ:

Η απόχη η ο γάντζος:

Πρέπει είναι συνεχώς κοντά μας και πριν αρχίσουμε το ψάρεμα να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο στο μυαλό μας για το πώς θα φέρουμε το ψάρι έξω από τη θάλασσα… στα πρώτα μου παρθενικά ψαρέματα με shore jigging με τη σύλληψη μια Λίτσας 3 κιλών στην προσπάθεια μου να την τραβήξω πάνω στα βράχια που ήμουν χωρίς απόχη και γάντζο το νήμα έφτασε ως το κόκαλο του Δίκτη στο δεξή μου χέρι, όσο και αν πόνεσα το ψάρι δεν το άφησα και το πήρα τελικά… αλλά το πάθημα έγινε μάθημα.
Γάντια : 



Μια λεπτομέρεια που ίσως μας κράτηση για πολύ περισσότερο στο ψάρεμα. Εκτός ότι μας προστατεύει από δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που ανέφερα παραπάνω… μας κρατά στεγνά τα χέρια από τον ιδρώτα αφού η συνεχείς και επίμονη χρήση του καλαμιού στα χέρια μας είναι σίγουρο πως θα κάνουν τα χέρια μας να ιδρώσουν με ότι σημαίνει αυτό… 




 Ελπίζω να κατάφερα να σας δώσω μία εικόνα για να μπορέσετε να αρχίσετε  την αναζήτηση σας, ώστε να αποκτήσετε τον εξοπλισμό που σας ταιριάζει και να ξεκινήσετε και σεις να μπείτε σ αυτό τον σχετικά νέο κόσμο του shore jigging που εκτός ότι κάνει την φαντασία μας να οργιάζει… μας δίνει τη δυνατότητα να αναμετρηθούμε face to face με κάποιο μεγάλο ψάρι…


Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Γιώργο Φαντάρο, τον Μάρκο Βιδάλη και τον Δημήτρη Σιώζο που μέσα από την αρθρογραφία τους, τα video και τις προσωπικές μας κουβέντες με βοήθησαν να ξεκινήσω αυτή την τεχνική.  

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό   <<ψαρεύω>>  τεύχος 48 Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2012.    


σχτικά άρθρα με shore jigging.:  Θηρευτές που έγιναν θηράματα…