Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η στολή που κάνει τους δύτες "αόρατους"


Αυστραλοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα στολή για δύτες  που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στους καρχαρίες.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ένωσε τις δυνάμεις του με σχεδιαστές του Shark Attack Systems για τη δημιουργία των στολών.
Η εν λόγω στολή έχει μπλε και λευκές ρίγες και όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, μπερδεύει τους καρχαρίες διότι έχουν αχρωματοψία.
Οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι οι στολές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές όσων κολυμπούν και συναντήσουν καρχαρίες.
Ενώ οι καρχαρίες είναι γνωστό ότι έχουν μια έντονη αίσθηση της όσφρησης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  επιτίθενται και χάρη στην όρασή τους.
Oι καρχαρίες μπορούν να συστέλλουν και να διαστέλλουν τις κόρες των ματιών τους όπως οι άνθρωποι.
Αυτή η δομή βρίσκεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και ανακλά το φως επειδή αποτελείται από πλάκες επενδυμένες με γουανίνη, που ανακλά το φως. Η αποτελεσματικότητα του ιστού διαφέρει από είδος σε είδος.
Οι καρχαρίες διαθέτουν βλεφαρίδες, αλλά δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια επειδή τα καθαρίζει το νερό. Για να προστατεύσουν τα μάτια τους, κάποια είδη διαθέτουν ειδικές μεμβράνες.
Πολλά γνωστά είδη όπως ο λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο καρχαρίας μάκο και ο σφυροκέφαλος είναι κορυφαίοι κυνηγοί.
Ωστόσο, παρά το θαυμασμό που προκαλούν στον άνθρωπο, συχνά κινδυνεύουν από δραστηριότητές του, όπως η αλιεία.
Τα σχέδια των μαγιό έχουν δοκιμαστεί με καρχαρίες στον ωκεανό, αλλά όχι φορεμένα από ανθρώπους. Τα τεστ θα συνεχιστούν, αλλά ήδη οι δημιουργίες πωλούνται για 495 δολάρια.

Πηγή:Daily Mail