Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πλαστική σακούλα και θαλάσσιο περιβάλλον.

Πλαστική σακούλα και θαλάσσιο περιβάλλον. Ο κόσμος του βυθού κινδυνεύει να μετατραπεί σε βασίλειο της πλαστικής σακούλας, απειλώντας τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον.Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία έγινε για πρώτη φορά σε βαθιά νερά. Από την έρευνα προκύπτει ότι τέσσερις κόλποι της Δυτικής Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιους σκουπιδότοπους.


Τρία είδη αντικειμένων- οι σακούλες απορριμμάτων, τα κουτάκια αλουμινίου και τα πλαστικά μπουκάλια νερού- αποτελούν το 48% των απορριμμάτων.Ο αμέσως πιο βρώμικος κόλπος μετά τον Πατραϊκό είναι ο Δυτικός Κορινθιακός.


Οι πλαστικές σακούλες συχνά γίνονται αιτία πνιγμού για μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και άλλα ζώα,θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, θαλασσοπούλια και δελφίνια.Περισσότερα: http://tech.pathfinder.gr/tech/609873.html


 Ενημέρωση σχετικά με το θέμα της κατάργησης της "δωρεάν" διάθεσης της πλαστικής σακούλας Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και έχει περάσει στη συνείδηση των πολιτών ότι η πλαστική σακούλα, λόγω της χημικής σύνθεσης , του μεγάλου διαστήματος αποσύνθεσης και της εκτεταμένης χρήσης της αποτελεί έναν κίνδυνο για το περιβάλλον.


 Πρόσφατες έρευνες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου από το «χαλί» πλαστικής σακούλας που καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις του βυθού των θαλασσών μας και πιό συγκεκριμένα του Κορινθιακού κόλπου και για το πόσο αυτό είναι επικίνδυνο για όλους τους έμβιους οργανισμούς) και κυρίως για τα κητώδη και τις χελώνες Carreta Caretta. Οι πλαστικές σακούλες δεν ανακυκλώνονται.Δεν συμφέρει... Μέσα στο νερό μοιάζουν σε πολλά θαλάσσια ζώα με μεζέ. Η θαλάσσια χελώνα πχ. τις καταπίνει νομίζοντας ότι είναι τσούχτρα, μέδουσα κι όταν τις καταπιεί φράζεται το πεπτικό της σύστημα.Ενώ το ζώο αισθάνεται χορτάτο , πεθαίνει από ασιτία ενώ οι φυσαλίδες αέρα που συγκρατούν τα πλαστικά δημιουργούν άνωση που την εμποδίζει να ξαναβουτήξει.


Οι βλαβερές τοξικές χημικές χημικές ενώσεις όπως το PCB που περιέχουν τα πλαστικά επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα και τη φυσική αντίσταση στις αρρώστιες των ζώων που τις τρώνε. Οι φώκιες και τα δελφίνια είναι τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.(πηγή:MEDASSET). Θυμίζουμε ότι ο Κορινθιακός κόλπος είναι μία από τις 18 προτεινόμενες για προστασία των δελφινιών περιοχές της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας (Διεθνή Συνθήκη ACCOBAMS υπογεγραμμένη από την ελληνική κυβέρνηση. Κάθε χρόνο, ο μέσος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταναλώνει περίπου 500 πλαστικές σακούλες, τις περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιεί μόνο μία φορά. Το 2008 η συνολική παραγωγή πλαστικών σακουλών στην Ευρώπη έφθασε τους 3,4 εκατομ. τόνους, ποσότητα ίση με το βάρος πάνω από 2 εκατομ. επιβατικών αυτοκινήτων. Το μικρό βάρος και μέγεθος των πλαστικών σακουλών συνεπάγεται ότι αυτές συχνά δεν καλύπτονται από τη διαχείριση αποβλήτων και καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου η τελική τους διάσπαση μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια. Αν και ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας, μέσω της τιμολόγησης, συμφωνιών με το λιανεμπόριο και της απαγόρευσης ορισμένων τύπων σακούλας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα σε ενωσιακό επίπεδο. Τον Μάρτιο του 2011, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της ΕΕ συζήτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας και από τον προβληματισμό τους διαφαίνεται ότι χρειάζεται αποτελεσματική ενωσιακή δράση.


 Μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για να πληροφορηθεί ποιος είναι κατά τη γνώμη του κοινού ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας και ποια μέτρα θα ήταν αποτελεσματικότερα όπως πχ η χρέωση και η φορολόγηση της ή και η απαγόρευση της σε ενωσιακό επίπεδο. Θα ζητηθούν επίσης γνώμες σχετικά με την καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων προϊόντων συσκευασίας και με αυστηρότερες απαιτήσεις βιοαποδομησιμότητας για τις συσκευασίες.


Η διαδικτυακή διαβούλευση είναι ανοικτή έως τον Αύγουστο του 2011. Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Janez Potočnik, δήλωσε τα εξής: «Πριν από πενήντα χρόνια, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης ήταν σχεδόν άγνωστη, ενώ τώρα χρησιμοποιείται για ελάχιστα λεπτά της ώρας κι έπειτα ρυπαίνει το περιβάλλον μας επί δεκαετίες. Οι κοινωνικές όμως αντιλήψεις εξελίσσονται και υπάρχει ευρύτατη επιθυμία για αλλαγή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς αντικειμένων. Χρειαζόμαστε τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών ώστε να συμπληρωθούν οι επιστημονικές μας αναλύσεις και να διευκολυνθεί η χάραξη πολιτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα, που πνίγει το περιβάλλον μας». Καλύτερη προβολή των βιοαποδομήσιμων συσκευασιών Η διαβούλευση στοχεύει επίσης στη συγκέντρωση απόψεων σχετικά με την επάρκεια των ισχυουσών απαιτήσεων για τη δυνατότητα λιπασματοποίησης και βιοαποδόμησης που περιλαμβάνει η οδηγία ΕΕ για τις συσκευασίες. Η οδηγία δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ βιοαποδομήσιμων προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να βιοαποδομούνται υπό φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον, και λιπασματοποιήσιμων προϊόντων, τα οποία βιοαποδομούνται μόνο σε βιομηχανικές μονάδες λιπασματοποίησης.


Η διαφήμιση προϊόντος συσκευασίας ως βιοαποδομήσιμου, όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν βιοαποδομείται υπό φυσικές συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά, συμβάλλει δε στην αύξηση των απορριμμάτων. Με τη διαβούλευση συγκεντρώνονται απόψεις σχετικά με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μέτρων που αποβλέπουν στην ενίσχυση των απαιτήσεων βιοαποδομησιμότητας για τα προϊόντα συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένης της προβολής των βιοαποδομήσιμων συσκευασιών στους καταναλωτές.


 Η μακρά διάρκεια ζωής των πλαστικών σακουλών συνεπάγεται ότι, στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δισ. πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι τα καταπίνουν τυχαία ή επειδή τα εκλαμβάνουν ως τροφή. Οι πλαστικές ύλες σπάνε σε μικροσκοπικά σωματίδια και εμφανίζουν υψηλό δυναμικό μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων οδών, καθώς μπορεί να περιέχουν πρόσθετα όπως έμμονους οργανικούς ρύπους.


 Περισσότερες πληροφορίες στο:


 http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/580&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en