Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Κακαβιά για την προστασία της θάλασσας!

Μία διαφορετική κακαβιά, μαγειρεμένη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου με ψάρια που έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο από τους παράκτιους της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν χθες το απόγευμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου.



Οι εθελοντές της Greenpeace ενημέρωσαν τον κόσμο της Σύρου για τα ψάρια αυτά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σε γεύση και θρεπτικές ουσίες από τα δημοφιλή και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην εκστρατεία της Greenpeace για ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, υπογράφοντας το «Μανιφέτο της Προστασίας των Θαλασσών».
Με αυτή την εκδήλωση, εγκαινιάστηκε για μία ακόμα χρονιά η παρουσία της Greenpeace στα νησιά των Βόρειων Κυκλάδων, περιοχή για την οποία έχουμε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, με την ενεργή υποστήριξη παράκτιων ψαράδων, επιστημόνων και 36.776 πολιτών. Στόχος του φετινού ταξιδιού μας, είναι η διεύρυνση της δυνατής αυτής συμμαχίας και με τους τοπικούς φορείς των Κυκλάδων.
Στη Σύρο συναντηθήκαμε ήδη με τονΑντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Τζωρτζή Μακρυωνίτη, τον Δήμαρχο Σύρου, Ιωάννη Δεκαβάλλα, και το Σύλλογο Παράκτιων Ψαράδων Σύρου «Άγιοι Απόστολοι». Συζητήσαμε για το πώς ένα θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, θα δημιουργούσε πρόσθετα οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως αύξηση της αλιευτικής παραγωγής (άρα και μεγαλύτερη σταθερότητα στην αλιεία και το εισόδημα του ψαρά),ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού καιδημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Δήλωσαν ότι στηρίζουν την εκστρατεία της Greenpeace και την πρόταση για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, και σχεδιάσαμε επόμενα βήματα και πρωτοβουλίες για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.