Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ποιες είναι τελικά η καλύτερες ώρες για ψάρεμα


Επηρεάζει το φεγγάρι το ψάρεμα μου; Αν ναι πώς;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ψαράδες. Έτυχε πολλές φορές να πηγαίνω με το καλάμι μου για ψάρεμα σε μία συγκεκριμένη παραλία και μετά απο 2-3 ώρες συνεχούς και απεγνωσμένης προσπάθειας να ακούω ένα γεροντάκι να μου λέει. ‘Περιμένεις με τέτοιο φεγγάρι να πιάσεις ψάρια;' Το κακό ήταν εκτός του ότι ένιωθα σαν μύγα μες το γάλα το γεροντάκι εξαφανιζόταν χωρίς να μου εξηγήσει με ποιο φεγγάρι θα είχα επιτυχίες.

Αυτή η ερώτηση καρφώθηκε στο μυαλό μου και για αρκετό καιρό προσπαθούσα να λύσω τον γρίφο. Με ποιό φεγγάρι τσιμπούν τα ψάρια; Ρώτησα αρκετούς παλιούς και έμπειρους ψαράδες για να μου πούν την γνώμη τους. Συνοψείζοντας τις διάφορες απόψεις κατέληξα στο συμπέρισμα ότι τα έχω καλύτερες πιθανότητες για ψάρεμα τέσσερης μέρες πρίν και τέσσερης μέρες μετά απο την γέννηση ενός νέου φεγγαριού.

Για να το καταλάβουμε αυτό λίγο καλύτερα ας δούμε τον κύκλο του φεγγαριού. Το φεγγάρι λοιπόν περιστρέφεται γύρω από την γή. Για να κάνει μία πλήρη περιστροφή χρειάζεται περίπου 29 μέρες. Όταν το φεγγάρι κάνει μισό κύκλο γύρω από την γή τότε έχουμε το φαινόμενο της Πανσέληνου όπου το φεγγάρι λόγω του ότι βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο είναι ευδιάκριτο στα μάτια μας. Όταν συμπληρωθούν οι 29 μέρες το φεγγάρι ευθειγραμίζεται με τον ήλιο και δεν είναι πλέον φωτεινό γιατί ο ήλιος βρίσκεται πίσω του.

Ποιες είναι τελικά η καλύτερες ώρες για ψάρεμα; Με φεγγάρι ή χωρίς; Ποιες μέρες σε σχέση με τον σεληνιακό κύκλο;
Αυτές είναι εύλογες ερωτήσεις που γίνονται από χιλιάδες ψαράδες κάθε μέρα και σε κάθε γωνιά της γης. Είναι ερωτήσεις που αξίζουν μια τεκμηριωμένη άποψη βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.
Όσο όμως και να υποστηρίζεται από τους ειδικούς η χρήση των σχετικών πινάκων και όσο και να δημοσιεύονται στα διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ωστόσο σπάνια θα βρει κανείς κάποιες αναφορές για τις πηγές τους και, ακόμα σπανιότερα, κάποια στοιχεία ή δεδομένα που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους πίνακες με πραγματικά στοιχεία.

Οι περίφημοι αυτοί πίνακες, οι λεγόμενοι ηλιοσεληνιακοί (Solunar από το sol=ήλιος και το luna=σελήνη), βασίζονται σε μια συγκεκριμένη θεωρία του Αμερικανού φυσιολάτρη και συγγραφέα ονόματι John Alden Knight από την Πενσυλβάνια, ο οποίος ήταν επίσης μανιώδης ψαράς και κυνηγός.

Η θεωρία του knight
Ο Knight ανέπτυξε τη θεωρία του το 1926, ακούγοντας τις λαϊκές παραδόσεις των ψαράδων στην περιοχή της Φλόριδα των ΗΠΑ. Μανιώδης ψαράς και κυνηγός ο Knight, αναζητώντας τις καλύτερες χρονικές περιόδους για κυνήγι και ψάρεμα, προσπάθησε να ταξινομήσει κατά επιστημονικό τρόπο τα όσα άκουγε, προκειμένου να τα επαληθεύσει ή να τα απορρίψει.


  • Για να «συγκεντρώσει» τις τοπικές αυτές γνώσεις και παραδόσεις που ήθελε να ταξινομήσει, ο Knight προσέλαβε τον γιο ενός από του πιο φημισμένους ψαράδες της περιοχής, ο οποίος βοήθησε τον Knight να καταγράψει τις εποχιακές και χρονικές αλιευτικές συνήθειες του πατέρα του. Ο Knight δημιούργησε αρχικά έναν κατάλογο με 33 παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ημερήσια συμπεριφορά των ψαριών τόσο των γλυκών νερών όσο και της θάλασσας. Το φαινόμενο αυτό δεν ήταν φυσικά τοπικό, αφού οι διαφορετικές ημερολογιακές συμπεριφορές ήταν κάτι το γενικότερα γνωστό και σε άλλες περιοχές, αλλά απ' ό,τι διαπίστωσε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο αρχικός αυτός κατάλογος συμπεριλάμβανε οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει σχέση με το ζήτημα αυτό.
  • Ο Knight άρχισε να μελετάει έναν-έναν τους παράγοντες του καταλόγου του και σιγά - σιγά να απορρίπτει του περισσότερους. Στο τέλος έμεινε με τρεις μόνο παράγοντες που άξιζαν περαιτέρω μελέτη και διερεύνηση: τον ήλιο, το φεγγάρι και τις παλίρροιες.
    - Θεώρησε όμως ότι ο ήλιος δεν θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο αφού ο κύκλος του ήταν σταθερός καθημερινά, ενώ η περιοδική δραστηριότητα των ψαριών, όπως είχε παρατηρήσει, μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ώρα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.
    - Αντίστοιχα, ο σεληνιακός κύκλος είχε μελετηθεί και δεν μπορούσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για το φαινόμενο.
    - Όσο για τις παλίρροιες, ποια παλιρροιακά φαινόμενα υπήρχαν σε ένα ρυάκι με πέστροφες; Ωστόσο, το γεγονός παρέμενε: από την αρχαιότητα κιόλας, οι παλίρροιες ήταν γνωστές για την σχέση τους με καλές ή κακές ψαριές. Το τελικό ερώτημα, όπως το είδε ο Knight, ήταν αν τελικά ο παράγοντας που θα εξηγούσε το φαινόμενο ήταν η ίδια η επίδραση που προκαλούσε τις παλίρροιες της θάλασσας και όχι οι ίδιες οι παλίρροιες. Χρειάστηκαν μελέτες δύο ετών ια να το επιβεβαιώσει αυτό ο Knight.
Όταν έκανε τις αρχικές του μελέτες, ο Knight υπολόγισε τις ώρες της ανατολής και της δύσης της σελήνης κατά προσέγγιση. Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι εκτός από τις χρονικές περιόδους όπου τα ψάρια έδειχναν τη μέγιστη δραστηριότητα (τις οποίες ονόμασε «περιόδους κορυφής»), υπήρχαν και ενδιάμεσες περιόδοι. Έτσι, τις κορυφές με την πιο έντονη δραστηριότητα τις ονόμασε «Μείζονες Περιόδους» (Major Periods) και τις ενδιάμεσες με μικρότερη διάρκεια τις ονόμασε «Ελάσσονες Περιόδους» (Minor Periods).

Απόδειξη της θεωρίαςΓια να αποδείξη την θεωρεία ο Knight παρατήρησε 200 πετυχημένες ψαριές αναλύοντας όλα τα δεδομένα. Περισσότερο από 90% των ψαριών πιάστηκαν όταν το φεγγάρι ήταν εξαφανισμένο. ( πριν από την γέννηση του νέου φεγγαριού). Σε αυτό το σημείο ο Ήλιος έρχεται σε ευθεία γραμμή με τη σελήνη και εξωθούν διεργετικά τους περισσότερους οργανισμούς στη γή. Η σελήνη και ο ήλιος είναι οι δύο αστρικές πηγές ενέργειας που επειρεάζουν τη γή όσο πιο κοντά μας είναι τόσο περισσότερο επειρεαζόμαστε. Είναι φυσικό το φεγγάρι να επιδρά περισσότερο στους γήινους οργανισμούς λόγω του ότι βρίσκεται πιο κοντά στη γή. Άρα οι μέρες του νέου φεγγαριού και της πανσέληνου επιδρούν περισσότερο λόγο της απόστασης του φεγγαριού από την γή.

Άλλες παράμετροιΟ knight προχώρησε σε εκτενέστερη και ποιο λεπτομεριακή τεκμειρίωση της θεωρίας του λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες όπως είναι η γεωγραφική θέση μίας τοποθεσίας και η μετεορωλογικές συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο ο knight μπορούσε να προβλέψει όχι μόνο τις καλύτερες μέρες αλλά και τις καλύτερες ώρες όπου τα ψάρια και τα πουλιά έδειχναν περισσότερη δραστηριότητα. Οι πίνακες του knight έγιναν γρήγορα ανάρπαστει και σήμερα πολλές εταιρία δημιουργούν λογισμικά συστήματα για πρόβλεψη ιδανικών συνθηκών για κυνήγη ή ψάρεμα με την μέθοδο του knight.
Ποιο κάτω σας παραθέτουμε τις καλύτερες μέρες και ώρες για κυνήγι και ψάρεμα στην Κύπρο σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τους συγκεκριμένους πίνακες.
Φυσικά αν με ρωτάτε ποια είναι η καλύτερη ώρα για ψάρεμα για μένα μία είναι η σωστή απάντηση.‘ Η ώρα που μπορώ να πάω ψάρεμα


Πηγή: Το ψάρεμα και τα μυστικά του 6ο Τεύχος Αύγουστος 2007 http://www.cyprusfishingmagazine.com/